De voordelen van een natuurlijke bevalling

Ontspannen bevallen

Als verpleegster, opvoeder en moeder van twee kinderen zie ik uit de eerste hand hoe veel vrouwen worstelen met de voordelen van een natuurlijke bevalling. Terwijl sommige ziekenhuizen, verzekeringsmaatschappijen en zelfs medische professionals blijven aandringen op standaard ziekenhuisbevallingen met elektronische bewaking, medicatie en epiduralen als eerste en enige optie. De snelle toename van het aantal keizersneden heeft ook een scenario gecreëerd waarin de meeste aanstaande moeders worden gekortwiekt vanaf het moment dat ze de verloskamer binnengaan. Het idee van een natuurlijke bevalling wordt niet meer zo "natuurlijk" gevonden als vroeger, waardoor veel vrouwen zich afvragen of er überhaupt wel voordelen aan verbonden zijn. Hoewel er veel mythen rond natuurlijke bevalling bestaan (zoals rond elk ander onderwerp dat met dit onderwerp te maken heeft), zijn hier 8 redenen waarom je het een eerlijke kans moet geven voordat je een beslissing neemt.

Geboorte is de meest natuurlijke gebeurtenis voor een vrouw.

Natuurlijke en ontspannen bevallen is de meest logische gebeurtenis. Het is de meest fundamentele en essentiële functie van het menselijk lichaam. Het is de enige gebeurtenis die elke vrouw meemaakt die niet is aangepast met technologie. Natuurlijk is wat het zo bijzonder maakt.

Een gezonde, volledig functionerende baarmoeder is essentieel voor een natuurlijke bevalling. De gezonde toestand van de baarmoeder is ook wat nodig is om het risico op medische complicaties tijdens de bevalling te verminderen. Als een vrouw gezond is, haar hormoonspiegels in balans zijn en het baarmoederslijmvlies op peil is, is er minder kans op infecties, die tijdens de bevalling tot complicaties kunnen leiden.

Natuurlijke hechting versterkt de familiebanden. Er zijn veel redenen waarom vrouwen kiezen voor een natuurlijke bevalling. Een van de redenen is dat de baby de eerste maanden van zijn/haar leven in dezelfde kamer zal zijn als de moeder. Dit is een zeer krachtige ervaring die de relatie tussen baby en moeder voor de komende jaren kan versterken.

Natuurlijk bevallen

Bevallen is een wonderbaarlijke ervaring. Het is een moment waarop je je lichaam vertrouwt en weet dat het je baby veilig kan dragen. Het is ook een moment waarop je emotioneel heel dichtbij bent met je partner. Het is dan ook niet gek dat veel vrouwen kiezen voor een natuurlijke bevalling. Dit betekent dat je bevalt zonder medicatie of pijnbestrijding. In Nederland kun je kiezen voor verschillende soorten natuurlijke bevallingen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor waterbevalling, thuisbevalling of bevalling in het ziekenhuis met dezelfde methode als bij een normale bevalling, maar dan zonder pijnbestrijding.

Conclusie

De auteur bespreekt verschillende manieren waarop vrouwen zich kunnen ontspannen tijdens de bevalling. Ze geeft tips over hoe je je kunt concentreren op je ademhaling, hoe je je partner kunt laten helpen en hoe je ontspanningsoefeningen kunt doen. Ze concludeert dat het belangrijk is om te onthouden dat iedere vrouw anders is en dat er geen 'juiste' manier is om te bevallen.